
Spela med hela världen
Ett av de största spelevenemangen i Sverige är Dreamhack. Det som började som ett litet kompis-LAN på nittiotalet har nu vuxit till världens största LAN, med två evenemang per år bara i Sverige. Förutom LAN-delen finns turneringar, spelmässa, scenshower och tävlingar på programmet.
Ett LAN i mindre skala och ideell regi är Birdie i Uppsala. Där hålls turneringar i e-sport, och tävlingar i spelutveckling och programmering.
Fans möter idoler
En återkommande mötesplats världen över för underhållningsbranschen och dess publik är Comicon. Här i Sverige föregicks mässan av en renodlad spelmässa, Gamex, som sedan kom att bli tv- och datorspelsdelen på svenska Comicon. Nu finns Comicon både i Stockholm och i Göteborg, och ger besökare möjlighet att prova nya spel samt träffa och lyssna på representanter från spelbranschen. Det är också ett sätt för spelutbildningar och indieutvecklare att visa upp sig och möta framtida elever och kunder.
Av spelare för spelare
De spelkonvent i Sverige som arrangeras ideellt av spelföreningar runt i landet har traditionellt ägnat sig åt fysiska spel såsom rollspel, brädspel och kortspel, men har i och med de digitala spelens frammarsch vidgat sitt område. En del konvent, som Calcon i Kalmar och Lincon i Linköping, har avdelningar med tv-spel där besökarna kan spela med och turnera mot varandra för skojs skull. Andra, till exempel Nordsken i Luleå och Närcon i Linköping, har större programpunkter med e-sportturneringar, cosplay-tävlingar, och utställare från företag och organisationer.
Gör det bättre själv!
Att själv arrangera ett spelevenemang är en möjlighet för den som saknar ett på sin egen ort, eller som tycker att det fattas något bland de befintliga. Varje kommun brukar ha ett näringslivskontor eller fritidsnämnd som kan bistå när det gäller att lösa praktiska frågor och skapa kontakt med samarbetspartners. Lokala studieförbund och spelföreningar kan vara ovärderliga kontakter som sitter på både kompetens och publik.
Det rent administrativa arbetet kan förenklas med hjälp av onlinetjänster som magnetevents.se för att hantera anmälningar, betalning, incheckning och så vidare. Därigenom frigörs tid åt att hitta lokaler, få tag i föreläsare och utställare, ordna med marknadsföring och information.
Utvecklas som spelutvecklare
Spelbranschen är i ständig utveckling och det ordnas flera konferenser varje år där såväl anställda på större företag som enskilda utvecklare och studenter kan utbyta erfarenheter och tankar. Ofta är det universitet/högskolor i samarbete med kommuner, regioner och näringsliv som står som arrangörer.
Sweden Game Conference i Skövde, Gotland Game Conference i Visby och LIU Game Conference i Linköping är tre evenemang för studenter och branschfolk som lyfter större frågor om spelutveckling och spelindustrin som sådan. På Creative Coast Festival i Karlshamn och Swedish Game Awards (senast i Stockholm) kan nya spelutvecklare och studenter visa upp och tävla med sina projekt och dessutom vidga sina yrkesnätverk.